Έρευνα

PELAGOS

Πρόγραμμα «Πέλαγος» (PELAGOS) σε συνεργασία με το Πολυτεχνείο του Μπάρι (Πρόγραμμα Κοινοτικής Πρωτοβουλίας INTERREG IIIA Ελλάδα- Ιταλία 2000-2006 – ΜΕΤΡΟ: 002 – Εξέλιξη και ενίσχυση των συστημάτων επιτήρησης, ασφαλείας και ελέγχου)

Το πρόγραμμα «Πέλαγος» πρόκειται για ένα σχέδιο που προβλέπει μία διαχείριση σε συνεργασία Ελληνο-Ιταλική των συνοριακών σημείων ελέγχου του Μπάρι και της Κέρκυρας. Το πρόγραμμα προτείνει επίσης ένα πρότυπο για τον πειραματισμό και την σύσταση ενός συστήματος ελέγχων στα σύνορα της Ε.Ε. , σύστημα το οποίο είναι ικανό να μειώσει την παρούσα παράμετρο διαπερατότητας δια μέσου μιας αποτελεσματικής χρήσης νέων κανόνων και διαδικασιών ανάλογων θεμάτων ασφάλειας και εξωτερικών συνόλων και ανθρώπινου δυναμικού ακριβώς εκπαιδευμένου.

Ο στόχος του σχεδίου «Πέλαγος» είναι λοιπόν η μείωση των επιπέδων διαπερατότητας μερικών σημείων των εξωτερικών συνόρων της Ελλάδας και της Ιταλίας διαμέσου της εφαρμογής ενός ενιαίου συστήματος επίβλεψης και ελέγχου των εξωτερικών συνόρων οργανωμένο σε επίπεδο νομικό, διοικητικό, τεχνολογικό, λογισμικό. Τέτοια συνοριακά σημεία πράγματι που έχουν προσδιοριστεί στην Κέρκυρα και στο Μπάρι χαρακτηρίζονται σήμερα, εξ’ αιτίας της γεωγραφικής τους θέσης, από αυξημένους παράγοντες διαπερατότητας όσον αφορά τη μεταφορά ανθρώπων και πραγμάτων.

Το αναμενόμενο αποτέλεσμα συνίσταται σε ένα καιτονομικό εργαλείο ελέγχου που έχει σκοπό την αύξηση των υπαρχόντων επιπέδων ασφαλείας, σε μερικά σημεία των εξωτερικών συνόρων της Ένωσης τα οποία βρίσκονται στις δύο χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Ελλάδα- Ιταλία.

Συνεργαζόμενοι φορείς:

  • Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Τμήμα Πληροφορικής
  • Πολυτεχνείο Μπάρι
  • Οργανισμός Λιμένος Κέρκυρας Α.Ε. (Ο.Λ.ΚΕ. Α.Ε.)
  • Οργανισμός Λιμένος Μπάρι (Autorità Portuale di Bari)

Log In

Create an account